Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krem szpinakowy"
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 14
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 721
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 30
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 14
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 531
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 721
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 30
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz starannie pod bieżącą wodą, pokrój w ko- stkę. Oczyść i pozostaw w całości marchewkę oraz pietruszkę. Liście szpinaku przebierz, opłucz, odetnij korzonki. Lekko osącz je na sicie.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć liście szpinaku. Przesmaż, zalej bulionem (może być z kostki). Dodaj ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę.
Gotuj zupę na małym ogniu około 25 minut. Po tym czasie wyjmij marchewkę oraz pietruszkę. Resztę składników zmiksuj na gładki krem. Dodaj mleko, wymieszaj, ponownie zagotuj. Dopraw gałką muszkatołową, solą, pieprzem, sokiem wyciśniętym z cytryny i cukrem.
Ser zetrzyj na tarce. Rozsyp na wyłożonej pergaminem blasze, tworząc małe kupki. Wygładź je, zapiekaj 10 min w 180 st. Zupę dekoruj siekanymi orzechami. Podawaj z serowymi czipsami.
Czas ok. 40 min; porcja – 270 kcal, cena 1,90 zł.
Zamiast czipsów możesz podać do zupy włoskie paluszki grissini.Źródło: Świat kobiety