Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 22855
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 409
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 229
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 153
Polecam.
Odsłon: 174
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 22855
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 409
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 229
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 153
Polecam.
Odsłon: 174
Składniki
Pory oczyść, usuń zewnętrzne liście, odetnij ciemnozielone końce. Oczyszczone pory pokrój w cienkie plasterki. Ziemniaki obierz, opłucz, potnij w średnią kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj.
W garnku rozgrzej olej z masłem. Na gorący tłuszcz wrzuć pory. Smaż je, mieszając, aż zrobią się miękkie. Trochę porów odłóż do dekoracji, a resztę zalej bulionem warzywnym. Dodaj ziemniaki oraz czosnek.
Zupę przypraw tymiankiem, solą i pieprzem. Gotuj ją na małym płomieniu około 30 minut. Potem zmiksuj na gładki krem. Wymieszaj go ze śmietaną oraz żółtym serem. Podgrzej.
Gotową zupę rozlej do kokilek. Udekoruj odłożonymi wcześniej porami oraz gałązkami koperku. Podawaj np. z kromką wiejskiego chleba albo z grzankami czosnkowymi.
40 min •Porcja: 315 kcal •Cena porcji: 1,40 złŹródło: Naj