Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Krem z zielonych listków"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3287
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3287
Składniki
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wsyp mąkę, mieszając przygotuj jasną zasmażkę. Zalej ją bulionem warzywnym (może być z kostki), rozmieszaj.
Szpinak przebierz, opłucz. Oderwij ogonki. Liście grubo posiekaj. Umytą i osuszoną natkę pozbaw łodyg. Liście poszatkuj. Oczyść starannie roszponkę, odkrój korzonki. Porozdzielaj kępki listków.
Do bulionu wsyp szpinak, natkę oraz połowę przygotowanej roszponki. Gotuj całość na średnim ogniu pod przykryciem ok. 10 min.
Mleko połącz z kremówką, zahartuj 1-2 chochelkami zupy, wlej do garnka. Jeszcze chwilę ogrzewaj razem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wsyp resztę roszponki.
Połówkę bagietki pokrój w kromki, a następnie w dużą kostkę. Zrumień na suchej patelni lub opiecz na blasze w piekarniku. Zupę podawaj z grzankami.Źródło: Świat kobiety