Do góry

Dania główne Przepis na:

Kremowy makaron pomidorowo - szpinakowy

Kremowy makaron pomidorowo - szpinakowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 138 Ocena: 1940

Dodano:

Odsłon: 258

Kremowy pomidorowy makaron z dodatkiem szpinaku oraz serka śmietankowego i parmezanu to prosty, szybki i pyszny przepis na wegetariańskie danie obiadowe nie tylko dla wielbicieli makaronu.

Składniki

  • makaron penne
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 115 gram szpinaku
  • ok. 60 gram serka śmietankowego
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz czarny
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kremowy makaron pomidorowo - szpinakowy

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
    2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
    Zetrzeć na drobnej tarce ser parmezan w ilości ok. 1/4 szklanki.
    Jeśli używamy mrożonego szpinaku należy pamiętać aby go rozmrozić i odcisnąć z niego jak najwięcej wody.

  2. W dużym garnku zagotować wodę na makaron, kiedy będzie odpowiednio ciepła doprawić solą do smaku i zamieszać, po czym zmniejszyć ogień, wrzucić makaron i gotować od czasu do czasu mieszając, aż osiągnie ulubioną przez nas miękkość.
    Kiedy makaron będzie już gotowy odsączyć go na durszlaku.

  3. W międzyczasie na głębszą patelnię wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i podgrzać na średnim ogniu.
    Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i smażyć do momentu, aż cebula będzie miękka i zeszklona.
    Następnie na patelnię dodać krojone pomidory z puszki z sokiem, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii i dokładnie wymieszać.
    Po czym dodać także 2 łyżki koncentratu pomidorowego i 1/2 szklanki wody, kontynuować gotowanie od czasu do czasu mieszając, aż koncentrat pomidorowy dokładnie połączy się z resztą składników.

  4. Zmniejszyć ogień i do tak przygotowanego sosu dodać ok. 60 gram serka śmietankowego, Mieszać do czasu gdy serek się rozpuści, a sos wygładzi się.
    Po czym dodać 1/4 szklanki startego parmezanu i również mieszać do czasu jego rozpuszczenia się i połączenia z sosem.
    Następnie na patelnię wrzucić szpinak, wymieszać z sosem i gotować, aż zmięknie.

  5. Na koniec na patelnię wsypać wcześniej ugotowany makaron, wymieszać dokładnie i gotować, aż będzie odpowiednio ciepły.
    W międzyczasie posmakować i w razie potrzeby doprawić solą oraz pieprzem do smaku.

    Gotowe danie podawać na ciepło, na płaskim talerzu, udekorowane szczyptą drobniutko startego parmezanu.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń