Do góry

Dania główne Przepis na:

Kremowy ryż z pieczarkami

Kremowy ryż z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 1315

Dodano:

Odsłon: 158

Przepyszne połączenie ryżu i pieczarek. Danie idealne na obiad w każdy dzień tygodnia, ponieważ jest gotowe w 30 minut.

Składniki

  • ryż Basmati
  • pieczarki (ok. 12)
  • pół cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kremowy ryż z pieczarkami

Przygotowanie

  1. Pieczarki obrać i pokroić w cienkie plastry.
    Cebulę obrać, przekroić na pół i jedną z połówek pokroić w drobną kostkę.
    3 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.

  2. Na głębszej patelni i średnim ogniu podgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek.
    Po ok. minucie na patelnię wrzucić cebulę oraz czosnek i wymieszać z podgrzaną oliwą.
    Po ok. 2 minutach dorzucić pieczarki, wszystko doprawić solą oraz pieprzem i także dokładnie wymieszać. (warzywa należy mieszać często, w ten sposób nie przypalą się i będą jednakowo podgotowane)

  3. Następnie na patelnię równomiernie wysypać szklankę ryżu i delikatnie ale często mieszać przez następne 2-3 minuty.
    Po czym wlać ok. 1 litra bulionu warzywnego i zamieszać.
    (częste mieszanie pomoże wydobyć z ryżu skrobię i zagęścić bulion)

  4. Po ok. 16-18 minutach częstego mieszania potrawy większość bulionu powinna zostać już zaabsorbowana i zagęszczona przez skrobię, przez co potrawa powinna mieć już kremową konsystencję.

    Tak przygotowaną zdjąć z ognia i przełożyć na talerz.
    Całość można także posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń