Do góry

Dania główne Przepis na:

Krewetki z dorszem, brunatnymi pieczarkami w sosie słodko-kwaśnym

Krewetki z dorszem, brunatnymi pieczarkami w sosie słodko-kwaśnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 294

Dodano:

Odsłon: 679

Rozkosz dla podniebienia. Dla wszystkich fanów krewetek. Słodko kwaśne połączenie smaków tworzy niesamowitą mieszankę. Chrupiące krewetki, pieczarki i mięciutki dorsz w pysznym, aromatycznym sosie. U mnie nawet dzieci biorą dokładkę:)

Składniki

  • 300 g. krewetek tygrysich
  • 500 g. filetów z dorsza
  • 300 g brunatnych pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • Papryka czerwona plus papryczka chilli według uznania
  • Starty imbir - wedle unania
  • Pół szkłanki soku ananasowego
  • Szklanka mleczka kokosowego
  • Łyżeczka curry
  • Łyżka sosu sojowego
  • Szczypta zmielonych goździków
  • Łyżeczka majeranku
  • Świeża kolendra
  • Łyżka oleju sezamowego
  • Masło
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kroimy pieczarki, kolendrę, paprykę. Ścieramy na tarce imbir.

  2. Na maśle podsmażamy czosnek, pieczarki.dodajemy paprykę, dorsza, krewetki. Po chwili wlewamy mleko kokosowe, sok z ananasa i dodajemy wszystkie przyprawy. Dusimy po przykryciem ok. 15 minut. na końcu dodajemy świeżą kolendrę.

  3. Dorsz rozpadnie się w trakcie duszenia i nada gęstość całemu daniu. Danie serwujemy z ryżem, makaronem lub bagietką. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń