Do góry

Dania główne Przepis na:

Krewetki z kuskusem i ziołami

Krewetki z kuskusem i ziołami

Autor:

Przepisów i artykułów: 465 Ocena: 10711

Dodano:

Odsłon: 1220

Krewetki z kuskusem i ziołami

Składniki

  • 20 średnich krewetek
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół małej cukinii
  • 1 zielone chili
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa
  • sól
1-2 os. 30 min średnie drogie
Reklama
Reklama
Krewetki z kuskusem i ziołami

Przygotowanie

  1. Cukinię kroimy w małą kostkę i chwilę smażymy, z rozdrobnioną chili. Kuskus robimy wg instrukcji na opakowaniu. Cukinię, chili, gotowy kuskus i wszystkie poszatkowane zioła wrzucamy do miski. Solimy i dodajemy sok z cytryny, odstawiamy. Jeżeli chodzi i o krewetki to miałam do dyspozycji obgotowane. Jakiś czas temu je zamroziłam, dziś rozmroziłam w letniej wodzie. Musiałam je oczywiście najpierw oczyścić. Na początek, ukręcamy im łebki, później obieramy z pancerzy, pozostawiając ogon. Jeżeli nie macie ochoty na zostawianie ogona, możecie go oczywiście także urwać. Później, lekko nacinamy zewnętrzną, górną część krewetki i wyciągamy delikatnie, czarną nitkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pokrojony w plasterki czosnek. Dorzucamy do niego oczyszczone krewetki, chwilę obsmażamy. Wszystko razem mieszamy. Kuskus można jeszcze na koniec skropić odrobiną oliwy extra virgin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń