Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety z Kapustą i Grzybami.

Krokiety z Kapustą i Grzybami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 505 Ocena: 9368

Dodano:

Odsłon: 8181

Robię je zawsze na Wigilię i od czasu do czasu w trakcie roku,podaje z barszczykiem.

Składniki

  • Farsz:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 duże marchewki
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • olej do smażenia
  • Naleśniki:
  • 200 ml mleka
  • 200 ml gazowanej wody
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • Panierka:
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kiszoną kapustę pokroić drobniej(jeśli jest zbyt kwaśna można opłukać)wrzucić do garnka,marchewkę obrać,umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki do kapusty,całość zalać wodą,

  2. wrzucić listki i ziele,gotować do miękkości ok.40 min do 1 godz.w razie potrzeby dolać wrzącej wody.
    Cebulę obrać,umyć i pokroić w drobną kosteczkę,wrzucić na dużą patelnie lub do brytfanny

  3. zrumienić na niedużej ilości oleju,do cebuli wrzucić obrane i pokrojone na cienkie plasterki pieczarki,

  4. smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek,przyprawić solą i pieprzem,następnie wrzucić obgotowaną i odcedzoną kapustę,całość dokładnie wymieszać.
    Dusić ok.30 min.co jakiś czas mieszając,żeby nam się farsz nie przypalił.
    Na koniec doprawić,solą i pieprzem do smaku.
    Farsz odstawiamy do przestygnięcia.

    Do miski wlać mleko,wodę,wbić jajka,wsypać sól,wlać olej,zmiksować krótko mikserem,przesiać przez sitko mąkę i zmiksować krótko tak,żeby nie było grudek,odstawić na 15 min.i smażyć cienkie naleśniki na średnim ogniu z obu stron na rumiano,naleśniki przekładamy na drugą stronę drewnianą łopatką.
    Po usmażeniu naleśniki odstawiamy do przestygnięcia,przykrywam je zawsze ściereczką lub talerzykiem.

  5. Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz,równomiernie rozsmarowujemy,boki składamy do środka i zwijamy całość w rulon.
    Zawinięte krokiety panierujemy w rozbełtanym jajku z solą,oraz bułce tartej,

  6. tak przygotowane smażymy na patelni z olejem,na średnim ogniu z obu stron na rumiano.
    Podawać najlepiej z czerwonym barszczykiem.
    Krokiety te goszczą u mnie zawsze w Wigilię,ale robię je również w trakcie roku.

    Farszu starcza na ok.20 naleśników,połowę farszu użyłam do pierogów,tak więc jeśli chcecie wykorzystać farsz na same krokiety trzeba zrobić naleśniki z podwójnej porcji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń