Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety z pieczarkami i żółtym serem.

Przepis dnia 2019-01-07
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 586 Ocena: 11996

Dodano:

Odsłon: 8948

Polecam na piątkowy obiad :-)Krokiecik z Barszczykiem szczególnie zimą smakuje wybornie :-) Dziś testowałam nową metodę zwijania,którą podpatrzyłam na Instagramie ,krokiety są mniejsze takie na dwa gryzy,bardziej praktyczne dla dzieci i osób starszych.

Składniki

  • Naleśniki:
  • 12 szt.
  • 200 ml mleka
  • 200 ml gazowanej wody
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • Farsz:
  • 1 kg pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • ok.300 g żółtego sera
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • Panierka:
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem.

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać,umyć i pokroić w drobną kosteczkę,wrzucić na dużą patelnie

  2. zrumienić na niedużej ilości oleju,do cebuli wrzucić obrane i starte na tarce,na dużych oczkach pieczarki,

  3. smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek,przyprawić solą i pieprzem,pozostawić do wystygnięcia,następnie wrzucić posiekaną natkę pietruszki i starty ser na drobnych oczkach tarki,

  4. całość dokładnie wymieszać i farsz gotowy.

    Do miski wlać mleko,wodę,wbić jajka,wsypać sól,wlać olej,zmiksować krótko mikserem,przesiać przez sitko mąkę i zmiksować krótko tak,żeby nie było grudek,odstawić na 15 min.i smażyć cienkie naleśniki na średnim ogniu z obu stron na rumiano,naleśniki przekładamy na drugą stronę drewnianą łopatką.

    Naleśniki układamy tak,aby jeden nachodził na drugiego,wykładamy farsz,ugniatamy łyżką,

  5. następnie rolujemy całość,

  6. otrzymując długi rulon,kroimy nożem skośnie na kawałki 5-6 cm,odkładamy na talerz.

  7. Krokiety panierujemy w rozbełtanym jajku z solą i pieprzem do smaku,oraz bułce tartej,

  8. tak przygotowane smażymy na patelni z olejem,na średnim ogniu z obu stron na rumiano.
    Podawać najlepiej z czerwonym barszczykiem.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 07 stycznia 2019 Asiu gratuluję Przepisu Dnia!. Pyszne takie krokieciki.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 04 stycznia 2019 Bardzo praktyczna metoda składania, a farsz świetny. Krokiety idealne do barszczyku:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 03 stycznia 2019 Pyszne krokiety :) Takie prosto z patelni są świetne, a czasem też zdarza się jednego zimnego zjeść ;) Super, chrum, chrum :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 03 stycznia 2019 Za takie krokieciki dam się pokroić! Pycha:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń