Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Krokiety z zielonym nadzieniem"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 481
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1300
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 59
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 350
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 481
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1300
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 59
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 350
Składniki
<strong>Jadwiga Kwiek z Zakliczyna</strong>
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i solą. Mleko miksuję z jajkami i stopniowo dodaję mąkę. Gdy powstanie gładkie, lejące ciasto, odstawiam je na 15 minut.
Jarmuż myję i wycinam grube części liści. Obgotowuję go w gorącej wodzie, dokładnie odcedzam i kroję na wąskie paski. Cebulę kroję w małą kosteczkę i delikatnie rumienię na oleju. Dokładam jarmuż i podsmażam kolejne 5 minut, mieszając i doprawiając do smaku. Zostawiam do ostygnięcia.
Smażę naleśniki na odrobinie oleju. Z tej porcji ciasta powinno wyjść 6 dużych naleśników. Nie muszą być bardzo cienkie. Na każdy kładę najpierw plaster szynki, potem część farszu, a na koniec plasterek sera. Zwijam naleśniki na kształt krokieta (tak przygotowane można odłożyć w zamkniętym naczyniu i usmażyć je później). Krokiety panieruję w jajku i bułce, smażę na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane z obu stron.Źródło: Tina