Do góry

Dania główne Przepis na:

Krotoszyńska szynka

Krotoszyńska szynka

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 7

Wypróbowany przepis na "Krotoszyńska szynka"

Składniki

  • 2 kg surowej szynki wieprzowej (ze skórą i warstweką tłuszczyku)
  • 6 dag soli peklowej
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 listków laurowych
  • 2–3 gałązki lubczyku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zagotuj 4 litry wody. Wystudź ją i wymieszaj z solą peklową. Dodaj wszystkie przyprawy. Szynkę włóż do kamionkowego albo szklanego naczynia. Zalej roztworem, tak by mięso było całkowicie przykryte. Obciąż talerzykiem i słoikiem z wodą.

  2. Odstaw na co najmniej tydzień, a najlepiej na 3-4 tygodnie w chłodne miejsce. Po 3 dniach sprawdź smak zalewy – powinna być słona, jeśli robi się kwaśna, to znaczy, że zaczyna się psuć – wtedy wylej zalewę i przygotuj świeżą. Mięso obracaj co 1-2 dni.

  3. Zapeklowaną szynkę osusz, mocno obwiąż nitką. Włóż do gotującej się wody o temp. 80-82 st. Parz ok. 2 godzin. Jeśli szynkę peklowałaś 3-4 tygodnie, wystarczy parzyć ją ok. 90 minut. Po wystudzeniu szynka nadaje się już do krojenia i jedzenia. 2 godziny i 25 minut (plus czas peklowania), 1 porcja ok. 280 kcal.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń