Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krucha tarta gruszkowa"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 42
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 61
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 27
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 99
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 42
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 61
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 27
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 99
Składniki
Zimne masło szybko posiekać z mąką, dodać szczyptę soli, cukier, żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i schładzać 30 minut.
Gruszki umyć, osuszyć, nie obierać. Owoce przekroić na pół. Delikatnie usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić na cząstki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek. Wylepić nim starannie natłuszczoną i oprószoną tartą bułką formę do tarty. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200oC) na 10-15 minut, aż się zezłoci.
Na podpieczony spód ułożyć gruszki, formując wachlarz. Owoce posmarować dżemem wymieszanym z sokiem i skórką z cytryny. Piec jeszcze 30 minut (180oC). Wystudzić. Udekorować ziołami.
ok. 55 minut
<strong>Superrada</strong>
Warto odłożyć troszkę kruchego ciasta, rozwałkować je, wyciąć z niego fantazyjne wzorki – listki, kwiatki – i ułożyć w środku owoców. Dopiekać razem z owocami.Źródło: Twoje Imperium