Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kuleczki z kurczakiem"
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 185
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7973
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 185
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7973
Składniki
Pierś kurczaka umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, pokrój na mniejsze kawałki. Na koniec zmiel je w maszynce do mięsa. Możesz też użyć gotowego drobiowego mięsa mielonego.
Cebulę obierz, opłucz i osusz, a potem drobno posiekaj. Z pieczywa tostowego odkrój skórki. Miąższ lekko rozdrobnij, włóż do miseczki i zalej kremówką. Odstaw.
Gdy pieczywo namięknie, przełóż je do miski z mielonym mięsem (w razie potrzeby lekko odciśnij). Dodaj posiekaną cebulę, wbij 4 całe jajka.
Wszystkie przygotowane starannie wymieszaj, tak by powstała zwarta masa, z której da się formować pulpeciki. Dopraw ją solą oraz pieprzem.
Z masy formuj w dłoniach niewielkie pulpety (aby były równe i gładkie, zwilżaj co pewien czas dłonie wodą). Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ułóż na niej pulpety. Piecz 25-30 minut w temperaturze 200 st. Przestudź.
Gotowe ciasto rozwiń z rolki, pokrój w wąskie paseczki. Przestudzone kuleczki mięsne opleć z każdej strony ciastem. Ponownie ułóż na blasze. Piecz jeszcze kilka minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
porcja 1,60 ZŁŹródło: Świat kobiety