Do góry

Dania główne Przepis na:

Kulki Ziemniaczane z Serem.

Przepis dnia 2020-01-17
Kulki Ziemniaczane z Serem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 594 Ocena: 12263

Dodano:

Odsłon: 13854

Okrągłe kulki,panierowane w bułce tartej i smażone na głębokim tłuszczu mogą być podawane jako samodzielne danie,lub dodatek do lekkiej sałatki itp.

Składniki

  • 24 szt.
  • 600 g ziemniaków
  • 70 g masła
  • 30 ml mleka
  • sól,zioła do smaku
  • opcjonalnie posiekana natka pietruszki
  • 100 g sera żółtego
  • 1 jajko+2 łyżki wody i szczypta soli
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • ok.70 g bułki tartej do obtoczenia kulek
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kulki Ziemniaczane z Serem.

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać,pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu.
    Odlać,dodać masło i wlać mleko,przecisnąć przez praskę,doprawić solą,ziołami do smaku,można również dodać natkę pietruszki,u nas akurat syn nie lubi pietruszki ;-)
    Do letnich ziemniaków dodajemy starty ser na grubych oczkach tarki i dokładnie mieszamy.
    Przechodzimy do tworzenia kulek.
    Z masy ziemniaczanej nabieramy łyżką kawałek wielkości śliwki węgierki i kulamy w rękach tak,aby powstała zgrabna kuleczka.
    Obtaczamy kulkę w mące,następnie w jajku z wodą i solą,a na koniec w bułce tartej,czynnośc powtarzamy aż do wykończenia masy ziemniaczano-serowej.

  2. W małym rondelku podgrzewamy dość dużą porcję oleju,kulki powinny swobodnie unosić się w oleju nie dotykając siebie nawzajem.
    Smażyłam po 5 szt.na raz.
    Gdy kulki są równomiernie usmażone na złoty kolor,wyjmujemy je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy,aby pozbyć się nadmiaru oleju.

  3. Podawać gorące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń