Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak faszerowany

Kurczak faszerowany

Autor:

Przepisów i artykułów: 770 Ocena: 6582

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Kurczak faszerowany"

Składniki

  • kurczak (ok.1
  • 5 kg)
  • sól
  • keczup
  • papryka
  • przyprawa do gyrosa
  • czosnek
  • masło. zmielone mięso z kurczaka
  • 50 dag wieprzowego mielonego mięsa
  • pół puszki kukurydzy
  • 2 jajka
  • marchew
  • natka
  • czerwona papryka
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka musztardy stołowej
  • sól
  • pieprz
  • papryka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z kurczaka ostrożnie zdejmij skórę, odcinając kości. W całości pozostaw tylko skrzydełka. Skórę natrzyj keczupem i wstaw do lodówki.

  2. Ugotuj marchewkę, oczyść i pokrój paprykę, posiekaj natkę. Mięso z kurczaka zmiel lub pokrój w drobniutką kosteczkę. Przełóż do miski, dodaj wieprzowinę. Włóż kukurydzę, musztardę, majonez, wbij jajka.

  3. Dodaj pokrojoną marchewkę, natkę, paprykę. Wsyp bułkę tartą oraz przyprawy. Wymieszaj farsz.

  4. Farszem napełnij skórę kurczaka. Zaszyj nitką lnianą, nadaj kształt kurczaka. Posyp solą, pieprzem, papryką, czosnkiem oraz przyprawą do gyrosa.

  5. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Włóż kurczaka. Piecz ok. godziny w temp. 170°C. W trakcie pieczenia polewaj mięso sosem, który się wytworzył. W razie potrzeby podlej kurczaka gorącą wodą.

  6. Ułóż pieczeń (w całości) na półmisku. Udekoruj listkami natki lub selera, plasterkami buraczka lub białej rzepy.

  7. Podaj z frytkami, pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami oraz surówką. W ten sam sposób można przyrządzić kaczkę.

    Źródło: Takie jest życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń