Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak kukurydziany pieczony w sosie ziołowo - warzywnym

Kurczak kukurydziany pieczony w sosie ziołowo - warzywnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 931

Dodano:

Odsłon: 5344

Kurczak kukurydziany jest nie tylko zdrowy i pozbawiony chemii, ale przede wszystkim nadaje się na pyszny obiad, w którym gra główną rolę - z dodatkiem ziół, czosnku i warzyw, wolno pieczony we własnym sosie, nie tylko prezentuje się pięknie, ale smakuje wyśmienicie. Zobaczysz, że to danie stanie się jednym z ulubionych pomysłów na niedzielny obiad:)

Składniki

  • 1 kurczak kukurydziany - średniej wielkości
  • 2 cebule szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • Garśćgroszku cukrowego
  • Świeży rozmaryn
  • Sól
  • Imbir - świeży bądź sproszkowany (pół łyżeczki)
  • Papryka wędzona- łyżeczka
  • Kmin rzymski - łyżeczka
  • 2 zmielone goździki
  • Kozieradka - łyżeczka
  • Papryka ostra - pół łyzeczki
  • Majeranek suszony bądź świeży
  • Skrobia ziemniaczana - 1 łyżka
  • Pietruszka świeża bądż suszona
  • Olej rzepakowy - 1/3 szklanki
  • Bulion warzywny - 2 szklanki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak kukurydziany pieczony w sosie ziołowo - warzywnym

Przygotowanie

  1. Przygotowanie kurczaka jest dość proste - do żeliwnego garnka z przykrywką wkładamy kurczaka.


    Przygotowujemy marynatę: mieszamy olej z ziołami i przyprawami oraz czosnkiem i nacieramy kurczaka. Następnie dolewamy szklankę bulionu i układamy dookoła pokrojone warzywa.


    Przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

  2. W tym przepisie kluczowe znaczenie ma sposób pieczenia. Przez pierwsze 40 minut pieczemy kurczaka w temperaturze 180 stopni. Po upływie tego czasu, zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy mięso jeszcze przez półtorej godziny, co jakiś czas podlewając pozostałym bulionem.

    Pół godziny przed końcem pieczenia zagęść sos skrobią ziemniaczaną - sos nie powinien być zbyt gęsty.

  3. Kurczak cudownie smakuje z pieczonymi ziemniakami z masłem i rozmarynem. Jest miękki, aromatyczny i delikatnie pikantny. Pyszny:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń