Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 931
Dodano: 08.03.2020
Odsłon: 5344
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie kurczaka jest dość proste - do żeliwnego garnka z przykrywką wkładamy kurczaka.
Przygotowujemy marynatę: mieszamy olej z ziołami i przyprawami oraz czosnkiem i nacieramy kurczaka. Następnie dolewamy szklankę bulionu i układamy dookoła pokrojone warzywa.
Przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
W tym przepisie kluczowe znaczenie ma sposób pieczenia. Przez pierwsze 40 minut pieczemy kurczaka w temperaturze 180 stopni. Po upływie tego czasu, zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy mięso jeszcze przez półtorej godziny, co jakiś czas podlewając pozostałym bulionem.
Pół godziny przed końcem pieczenia zagęść sos skrobią ziemniaczaną - sos nie powinien być zbyt gęsty.
Kurczak cudownie smakuje z pieczonymi ziemniakami z masłem i rozmarynem. Jest miękki, aromatyczny i delikatnie pikantny. Pyszny:)
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 09 marca 2020Zgłoś do usunięcia
Super przepis :) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz