Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak na miętowo z orzechami"
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 110
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 717
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 32
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 385
Polecam.
Odsłon: 450
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 110
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 717
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 32
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 385
Polecam.
Odsłon: 450
Składniki
Udka nacieramy solą, pieprzem i suszoną miętą. Skrapiamy sokiem z cytryny i na kilka godzin odstawiamy w chłodne miejsce.
Cebule kroimy w małą kostkę. Część orzechów drobno siekamy, kilka ładnych połówek orzechów odkładamy do dekoracji. Cebulę przesmażamy na łyżce rozgrzanego masła. Na pozostałym maśle ze wszystkich stron obsmażamy udka.
Mięso i cebulę przekładamy do rondla, skrapiamy odrobiną wody, przykrywamy. Dusimy powoli na małym ogniu. Pod koniec dodajemy posiekane i całe orzechy, świeże listki mięty, zalewamy białym wytrawnym winem.
Dusimy na małym ogniu jeszcze kilka minut. Podajemy z frytkami lub z ryżem i warzywnymi sałatkami.
Czas przygotowania 55 minut. Cena jednej porcji około 5,50 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 490 kcal, Białko 18,2 g, Tłuszcz: 35 g, Węglowodany: 35 gŹródło: Rewia