Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak po hindusku"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 17
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 359
Polecam.
Odsłon: 386
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 38
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 17
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 359
Polecam.
Odsłon: 386
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 38
Składniki
Ryż wsyp do osolonego wrzątku, gotuj ok. 20 minut, po czym ostudź. Dodaj szafran (jeśli używasz całych nitek szafranu, zalej je chwilę wcześniej odrobiną gorącej wody). Jeśli nie lubisz szafranu, możesz go zastąpić curry.
Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Cukinię umyj, wytrzyj do sucha i pokrój ją wzdłuż na cienkie plasterki razem ze skórką. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij z nich skórkę, po czym pokrój w niewielką kostkę.
Przygotowane warzywa wymieszaj, rozłóż w żaroodpornej formie, skrop oliwą lub olejem. Dodaj ryż, szafran oraz posiekaną natkę, dokładnie wymieszaj. Następnie oprósz wszystko solą, pieprzem oraz kardamonem.
Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, ułóż na pozostałych składnikach. Żaroodporne naczynie z warzywami i kurczakiem wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 20 minut w temperaturze 210° C. Danie podawaj na gorąco, najlepiej przybrane świeżym rozmarynem.
50 minut, Porcja: 230 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie