Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak Vindaloo

Kurczak Vindaloo

Autor:

Przepisów i artykułów: 392 Ocena: 3529

Dodano:

Odsłon: 3556

Dziś zabieram Was w podróż do Indii, a konkretnie do najmniejszego stanu tego kraju- Goa, skąd wywodzi się wspaniała potrawa o nazwie Chicen Vindaloo. Danie to w XV wieku przywieźli do Indii Portugalczycy i pierwotnie mięso było marynowane w winie i sporej ilości czosnku. Z czasem jednak wino zostało zastąpione octem palmowym, a danie jak przystało na Indie, zostało doprawione dużą ilością aromatycznych przypraw i chili. Vindaloo jest najostrzejszą odmianą indyjskiego curry. Niezwykle popularne w Nowej Zelandii. Pokochali je również Brytyjczycy. I w sumie nie ma się co dziwić! To niezwykła mieszanka bogactwa smaków kolorów i aromatów, których nie sposób nie pokochać! Soczyste kawałki kurczaka skąpane w aromatycznym i pikantnym sosie, przepełnionym zapachem Indii. Do tego miseczka ryżu i danie gotowe! Jeśli więc lubicie odkrywać nowe smaki i zapraszam Was w niezwykłą podróż po smakach Indii.

Składniki

  • Marynata
  • 4 duże filety kurczaka
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 3 strączki kardamonu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 4 goździki
  • Pozostałe składniki
  • 1-2 czerwone papryczki Serano *
  • 1 duża cebula
  • 120 ml wody
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub brązowego
  • ½ łyżeczki soli
  • Dodatkowo
  • świeża kolendra
  • ryż basmati
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak Vindaloo

Przygotowanie

  1. Marynata

    Filety kurczaka oczyszczamy, kroimy w większą kostkę. Czosnek oraz imbir obieramy. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kardamon, goździki, kmin rzymski oraz kolendrę prażymy na suchej patelni, aby wydobyć z nich cały aromat. Następnie przyprawy ucieramy w moździerzu. Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w wysokim pojemniku i blendujemy na jednolitą masę. Marynatę dodajemy do kurczaka i dokładnie mieszamy, aby składniki połączyły się. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

  2. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę oraz pokrojoną paprykę serano. Chwilę podsmażamy, aż cebula i papryka zmięknie. Dodajemy kurczaka i na dużym ogniu smażymy do momentu, aż mięso lekko się przyrumieni. Dodajemy wodę, cukier oraz koncentrat pomidorowy i gotujemy na średnim ogniu około 30 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Jeśli zachodzi taka potrzeba, można dodać odrobinę więcej wody.
    Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą. Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą. Vindaloo smakuje idealnie z placuszkami papadam, ryżem basmati lub z chlebkiem naan, więc sami zdecydujcie, z czym chcecie podać to danie.
    * można pominąć lub użyć łagodniejszej papryczki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń