Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak w kapuście i pomidorach"
Polecam.
Odsłon: 147
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 797
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 41
Polecam.
Odsłon: 147
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 797
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 41
Składniki
Ewentualnie:
l
Podudzia kurczaka umyj, osusz. W wąskim naczyniu rozetrzyj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku z solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i olejem. Następnie natrzyj tym mięso, przełóż do miski, przykryj i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut lub na godzinę.
Cebulę obierz z łupin i posiekaj drobno. Z kapusty usuń wierzchnie liście, następnie poszatkuj ją. W pomidorach natnij skórkę na krzyż, polej je wrzątkiem, a gdy ostygną – zdejmij z nich skórkę i pokrój w kostkę.
Na dużej patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę. Po chwili dodaj kapustę, lekko osól i smaż aż kapusta puści sok. Następnie do kapusty na patelni dodaj pokrojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy, przemieszaj i przełóż wszystko do żaroodpornego naczynia.
Na pozostałym rozgrzanym oleju przesmaż na złoty kolor porcje mięsa. Układaj je na kapuście w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do wcześniej rozgrzanego do 200°C piekarnika. Piecz 45 min. Przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami. Podawaj z ryżem lub kaszą.
105 minut Porcja: 390 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie