Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak w ostrej marynacie"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 364
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 421
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 759
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 364
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 421
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 759
Składniki
Mięso kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuche nnym, a następnie pokrój w grubą kostkę. Włóż do miseczki.
Pomarańcze polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha i potnij na cząstki. Oddziel miąższ od skórki, wyciśnij z niego sok. Skórki zachowaj. Imbir obierz, drobno zetrzyj na tarce albo zeskrob łyżeczką do herbaty.
Czosnek przeciśnij przez praskę. Chili rozetnij, usuń pestki, strączek opłucz, potnij w cienkie paseczki. Olej wymieszaj z sokiem pomarańczowym. Dodaj imbir, czosnek i chili. Wsyp curry, lubczyk, dopraw solą i pieprzem.
Mięso w miseczce polej przygotowaną marynatą, przykryj talerzykiem albo folią. Wstaw do lodówki na około 60 min.
Następnie kawałeczki kurczaka wyjmij z marynaty. Mięso ułóż w naczyniu do gotowania na parze (w tzw. parowarze), dokładnie przykryj i gotuj około 30 minut.
Cząstki pomarańczowej skórki wyłóż listkami sałaty. Do łódeczek nałóż kosteczki kurczaka. Podawaj z ryżem (np. basmati) ugotowanym na sypko.Źródło: Tina