Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak w pigwowej glazurze"
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 404
Szukasz pomysłu na przygotowanie udek kurczaka, oto przepis dla Ciebie. Banal...
Odsłon: 454
Pulpeciki z sosem będą stanowić idealny obiad. Samo przygotowanie pulpetów cz...
Odsłon: 294
Kluski śląskie przeważnie robię z dziurką, a to dla tego aby6 w dziurce zatrz...
Odsłon: 235
Ogórkowa to jena z kilku moich ulubionych zup. Zawsze gotuję ja w ten sposób...
Odsłon: 139
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 404
Szukasz pomysłu na przygotowanie udek kurczaka, oto przepis dla Ciebie. Banal...
Odsłon: 454
Pulpeciki z sosem będą stanowić idealny obiad. Samo przygotowanie pulpetów cz...
Odsłon: 294
Kluski śląskie przeważnie robię z dziurką, a to dla tego aby6 w dziurce zatrz...
Odsłon: 235
Ogórkowa to jena z kilku moich ulubionych zup. Zawsze gotuję ja w ten sposób...
Odsłon: 139
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut
Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Natrzeć pieprzem i solą. Nogi kurczaka związać mocną bawełnianą nitką. Tuszkę ułożyć w brytfance. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 75 minut.
Ziemniaki obrać, pokroić na niezbyt duże cząstki, opłukać. Gotować około 15 minut w lekko posolonej wodzie.
Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki. Włożyć je do posolonej wody i gotować 10 minut (lub wrzucić na wrzątek i gotować 3-4 minuty). Rozmaryn posiekać. Konfiturę z pigwy podgrzać. Po około 50 minutach pieczenia kurczaka podlać około 1/4 litra wody i posmarować go konfiturą.
Ziemniaki i brokuły odcedzić. Ułożyć w brytfance z mięsem. Posypać posiekanym rozmarynem. Tuż przed końcem pieczenia dodać skórkę z cytryny pokrojoną w cienkie paseczki.Źródło: Życie na gorąco