Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w "Pekinie"

Kurczak w Pekinie

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48527

Dodano:

Odsłon: 15769

Smaczne i aromatyczne połączenie ziół, czosnku, kurczaka i kapusty pekińskiej. Dietetyczne danie z drobiu, które posmakuje każdemu. Polecam!

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • curry 1 łyżeczka (płaska)
  • olej Kujawski (z czosnkiem i bazylią) 2 łyżki
  • ketchup łagodny 4 łyżki
  • woda 4 łyżki
  • kapusta pekińska 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • dodatkowo: ryż w torebkach 2 x 100 g
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Następnie solimy, oprószamy pieprzem i curry, podsmażamy na oleju. Lekko zrumienione kawałki kurczaka przekładamy do rondelka, w którym będziemy dusić całość.

  2. Kapustę pekińską kroimy w cienkie paseczki, cebulę w piórka. Warzywa podsmażamy na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso. Jeśli kapusta lekko zmięknie i zmniejszy swoją objętość na patelni, to znak że czas połączyć ją z mięsem. W rondelku mieszamy kapustę z mięsem, dodajemy wodę i ketchup, ponownie mieszamy całość.
    Tak przygotowane danie dusimy na wolnym ogniu 5 minut.
    Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie.
    Ugotowany ryż wykładamy na talerze, tworząc "gniazdka". Na wierzch nakładamy porcję mięsa.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń