Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w sosie barbecue pieczony w folii

Kurczak w sosie barbecue pieczony w folii

Autor:

Przepisów i artykułów: 408 Ocena: 3840

Dodano:

Odsłon: 281

Kurczak w sosie barbecue to pyszny i szybki pomysł na obiad dla całej rodziny. Przygotujecie go w zaledwie 15 minut! Każde małe opakowanie zawiera delikatne, soczyste mięso z dodatkiem słodkiego ananasa i chrupiących warzyw. A wszystko to w towarzystwie pysznego, słodko-pikantnego sosu barbecue. W sezonie letnim danie można grillować na świeżym powietrzu. Poza sezonem z powodzeniem można je przygotować w piekarniku, a jeżeli podacie go z porcją ryżu, będzie stanowić pyszny, pełnowartościowy posiłek. Danie jest wyjątkowo aromatyczne i pyszne, pięknie prezentuje się podane w formie małych, jednoporcjowych pakiecikach. Z pewnością pokochacie tę prostotę!

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 130 g ananasów z puszki *
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółtka lub zielona
  • 1 mała cebula
  • pieprz czarny młotkowany
  • sól
  • Sos
  • 120 ml ulubionego sosu BBQ **
  • 1 papryczka jalapeño
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oregano
  • garść świeżej kolendry ***
  • 2 plasterki limonki do dekoracji
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kurczak w sosie barbecue pieczony w folii

Przygotowanie

  1. Filet z kurczaka doprawiamy obficie solą oraz pieprzem. Ananasa odsączamy z soku. Jeżeli jest w plastrach, kroimy go na mniejsze kawałki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kwadraty (około1.5x1.5 cm). Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Z folii aluminiowej wycinamy 2 kwadraty o wymiarach 30x30. Na każdy kawałek folii wykładamy porcję warzyw oraz ananasa, doprawiając do smaku solą oraz pieprzem. Na wierzchu układamy mięso.
    W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu, dodajemy posiekaną kolendrę i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowanym sosem polewamy każdą porcję kurczaka. Końce folii zawijamy tak, aby zamknąć szczelnie kurczaka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez około 20-25 minut. Po tym czasie ostrożnie odwijamy folię, wierzch kurczaka polewamy sosem spod kurczaka i pieczemy jeszcze przez 3-5 minut, aby kurczak delikatnie się zrumienił. Przed podaniem dekorujemy plasterkami limonki.

    Odnośniki

    * można użyć również świeżego ananasa
    ** polecam również domowy sos BBQ
    *** można zastąpić natką pietruszki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 17 września Wspaniały kurczak! :)
Szukałam pomysłu na kurczaka na jutrzejszy obiad i już mam :D
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń