Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w sosie kokosowym z rozmarynem

Kurczak w sosie kokosowym z rozmarynem

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 841

Dodano:

Odsłon: 1086

Aromatyczna, delikatna pierś z kurczaka z kością wolno pieczona. Trzonem smaku i aromatu jest czosnek, mleko kokosowe i rozmaryn. Będziecie zachwyceni rezultatem.

Składniki

  • Pierś kurczaka zagrodowego z kością
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • Rozmaryn świeży lub suszony (2 łyżki)
  • sól
  • Pieprz
  • Papryka wędzona
  • Łyżeczka startego imbiru
  • Łyżeczka kminu rzymskiego
  • Łyżka musztardy
  • Łyżka miodu
  • Olej rzepakowy
  • Chili suszone w płatkach - opcjonalnie
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak w sosie kokosowym z rozmarynem

Przygotowanie

  1. Z oleju, musztardy, miodu i przypraw robimy gęstą marynatę.

    Dokładnie obtaczamy pierś w marynacie. Wkładamy do żaroodpornego naczynia i zostawiamy do przemacerowania.

    Ja zostawiłam pierś na kilka godzin.

    Podlewamy trochę mięso wodą - kolka łyżek, przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

    Po 45 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, dodajemy mleczko kokosowe i pieczemy jeszcze ok.1,5 godziny, podlewając średnio co 15 minut mięso sosem, w którym się piecze.

  2. Serwujemy z dowolnymi dodatkami - ja podałam pierś w towarzystwie pieczonych ziemniaków i warzyw: fasolki szparagowej gotowanej na parze, japońskiej surówki z kapusty i marchewki oraz buraczków.

    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń