Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami.

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 601 Ocena: 12634

Dodano:

Odsłon: 1465

Jedno z moich ulubionych dań weekendowych jeszcze za czasów nie prowadzenia bloga. Jesteśmy mięsożerni, bardzo lubimy mięso, i sosy, takie właśnie pyszne sosy uwielbiamy. U nas w kuchni rządzi raczej drób, tak więc często na naszym stole można spotkać kuraka, a że lubię się bawić w kuchni to tego kurczaka można u nas spotkać na tysiąc sposobów. Zresztą będąc mamą małego smyka nauczyłam się nieźle kombinować. Często gotuje coś pod syna i wtedy myślę jak tu przemycić niektóre składniki, żeby zjadł, a z sosem zje prawie wszystko. Nawet w tym roku przekonał się do kalafiora, a mizerię wcina aż miło, co jeszcze rok temu nie do pomyślenia.

Składniki

  • robię czyszczenie zamrażalnika wykorzystałam 3 ćwiartki i 4 podudzia z kurczaka
  • sól i pieprz prawdziwy mielony oraz ulubiona przyprawa do drobiu
  • ok. 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietany kremówki u mnie 30 % + 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • olej
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami.

Przygotowanie

  1. Mięso umyć i osuszyć, ćwiartki podzielić na 2 części, oprószyć solą i pieprzem oraz przyprawą do drobiu z każdej strony, odstawić do lodówki na 1 godz. lub dłużej.
    Następnie obsmażyć mięso na niewielkiej ilości oleju do zarumienienia i przełożyć z patelni do garnka. Jeżeli masz dużą patelnie lub mniejszą ilość mięsa nie musisz przekładać, tylko przygotuj danie od początku do końca na patelni.
    Podlać mięso wrzątkiem ( opcjonalnie możesz dać kostkę mięsną lub rosołową, ale ja nie daje) i dusić ok. pół godz. pod przykryciem. W tym czasie obrać cebulę i zeszklić na małej ilości oleju, dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki i smażyć do odparowania wody, doprawić solą i pieprzem do smaku, odstawić na bok.
    Wlać śmietanę kremówkę wymieszaną trzepaczką rózgową z mąką, wrzucić pieczarki z cebulką i całość gotować jeszcze nie za długo, wyłączyć palnik gdy sos zacznie delikatnie gęstnieć. Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem w razie potrzeby.
    Podawać z ulubionymi dodatkami, u nas akurat dziś z mizerią, ale bardzo też lubimy wersje z kalafiorem i bułką tartą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń