Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak z pędami bambusa"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 111
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 252
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 111
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 252
Składniki
Przepis przysłała Katarzyna Cukier z Domaszna
Mięso z udek kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę (ja kupiłam od razu mięso z udek bez kości, ale można kupić całe udka i oddzielić mięso od kości).
Imbir obierz, zetrzyj na tarce na małych oczkach. Czosnek obierz, posiekaj. Do mięsa dodaj po pół sosu sojowego i słodko-pikantnego, imbir i czosnek, wymieszaj. Wstaw do lodówki na godzinę (a najlepiej na noc).
Cebule obierz, pokrój w piórka. Pędy bambusa odcedź na sitku, przelej wodą, osącz. Papryki oczyść, pokrój w kostkę. Pieczarki obierz, pokrój na plasterki (większe w półplasterki).
W woku lub głębokiej patelni roz grzej olej, włóż lekko osączonego kurczaka, pod- smaż ze wszystkich stron. Dodaj cebule, wymieszaj, smaż 2 minuty.
Dodaj papryki i pędy bambusa, wymieszaj, smaż ok. 2 minuty. Dodaj pieczarki, wymieszaj, smaż do miękkości warzyw kilka minut. Wlej resztę sosu sojowego i sosu słodko- pikantnego. Ewentualnie przypraw do smaku pieprzem. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.
<strong>Czas przygotowania 30 min, ilość porcji 6, cena za porcję 2,70 zł.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie