Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z pieczarkami i makaronem Risoni z patelni

Kurczak z pieczarkami i makaronem Risoni z patelni

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 1929

Dodano:

Odsłon: 263

Kremowy makaron Risoni z soczystym mięsem z udek kurczaka, pieczarkami i młodym szpinakiem to przepyszny sposób na szybki, jednogarnkowy obiad dla całej rodziny.

Składniki

  • udka z kurczaka bez kości i skóry
  • 1 szklanka makaronu Risoni
  • 3-4 szklanki szpinaku
  • ok. 230 gram pieczarek
  • 2 duże szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/3 szklanki świeżo parmezanu
  • 1/4 szklanki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 4 łyżeczki posiekanych świeżych liści tymianku
  • sól
  • pieprz czarny
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak z pieczarkami i makaronem Risoni z patelni

Przygotowanie

  1. Udka z kurczaka dokładnie umyć, oczyścić z niepotrzebnych części, usunąć kości, a mięso doprawić z każdej strony solą oraz pieprzem do smaku.
    Pieczarki obrać i pokroić w odpowiadającej nam wielkości kawałki.
    2 duże szalotki obrać i pokroić w kostkę.
    3 ząbki czosnku drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
    Parmezan zetrzeć na tarce w ilości 1/3 szklanki.
    Drobno posiekać także natkę pietruszki oraz listki tymianku.

  2. Na dużą patelnię wrzucić 2 łyżki masła i rozpuścić na średnim ogniu.
    Mięso z udek z kurczaka wrzucić na patelnię i smażyć, aż będzie miękkie w środku oraz pięknie podpieczone z każdej strony z zewnątrz.
    Tak przygotowane złocisto brązowe kawałki mięsa zdjąć na talerz i odstawić na bok.

  3. Na patelnię wrzucić pokrojone pieczarki oraz cebulę i smażyć od czasu do czasu mieszając, aż pieczarki będą miękkie a cebulka zeszklona.
    Po czym dodać 3 posiekane ząbki czosnku oraz posiekane listki tymianku i wymieszać.
    Po ok. 1 minucie na patelnię dodać 2 łyżki mąki, zamieszać i smażyć, aż wszystko lekko się zarumieni.

  4. Następnie na patelnię wlać 3 szklanki bulionu drobiowego oraz dodać 1,5 łyżeczki musztardy Dijon i wymieszać zdrapując wszelkie zarumienione kawałki z dna patelni.
    Po czym dodać 1 szklankę makaronu Risoni, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i doprowadzić do wrzenia.

  5. Następnie zmniejszyć ogień i gotować od czasu do czasu mieszając, aż makaron osiągnie odpowiadającą nam miękkość.
    Kiedy tak się stanie na patelnię wrzucić liście szpinaku, 1/3 szklanki startego parmezanu oraz wlać 1/4 szklanki śmietany i wszystko dokładnie zamieszać.
    Gotować do momentu, aż szpinak zmięknie, ser się rozpuści i wszystkie składniki dobrze się połączą.

  6. Na koniec do tak przygotowanych warzyw i makaronu wrzucić wcześniej podsmażone mięso z udek z kurczaka i podgrzać.

    Kiedy wszystko będzie już ciepłe podawać na płaskim talerzu, posypane drobno posiekaną natką z pietruszki.


    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 października Pychotka, uwielbiam takiego kurczaka :)

Z tym "nieistotnym" nickiem, to bym nie przesadzał ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń