Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak z pomidorami i kapustą"
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10646
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3290
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10646
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3290
Składniki
Kurczka umyj, osusz, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem oraz przyprawą do kebabów, owiń i wstaw do lodówki na całą noc. Oczyść paprykę, cebulę oraz kapustę pekińska, pomidory umyj.
Paprykę pokrój w kostkę, cebulę – w talarki, pomidory w cząstki, a kapustę pekińską drobno poszatkuj. Warzywa wsyp do miski, wymieszaj, przypraw solą oraz pieprzem.
Warzywnym farszem napełnij kurczaka, zaszyj tuszkę lnianą nitką lub zepnij wykałaczkami. Natrzyj mięso olejem, owiń folią aluminiową i wstaw do brytfanki lub naczynia żaroodpornego.
Piecz około 1,5 godziny w temp. 180°C. W trakcie pieczenia podlewaj kurczaka gorącym bulionem. 20 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię aluminiową, aby mięso pięknie się zrumieniło. Podaj z ryżem oraz surówką.
Przed końcem pieczenia możesz posmarować tuszkę odrobiną miodu. Skórka nie tylko się zrumieni, ale także nabierze wybornego smaku. Na odmianę możesz do warzywnego farszu wkroić trochę podsmażonych pieczarek i dodać posiekanej natki.
Porcje: 6. 120 minut. Cena: 2,60. Kalorie: 350 kcal.
<strong>Przepis nadesłała Paulina Murowana z Klonowa.</strong>Źródło: Takie jest życie