Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z ryżem kokosowym i groszkiem

Kurczak z ryżem kokosowym i groszkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 170 Ocena: 2287

Dodano:

Odsłon: 8642

Kurczak marynowany w jogurcie i pikantnych przyprawach, zapiekany z żółtym ryżem kokosowym, z dodatkiem groszku to przepyszny pomysł na pełne smaku danie z jednej patelni.

Składniki

  • DO MARYNATY:
  • ok. 680 gram mięsa z udek z kurczaka (bez kości i skóry)
  • 3/4 szklanki naturalnego jogurtu greckiego bez tłuszczu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cytryna
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżki przyprawy garam masala
  • sól i pieprz czarny
  • DO RYŻU:
  • 1 szklanka niegotowanego ryżu basmati
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki kolendry
  • 2/4 szklanki mrożonego groszku
  • garść natki pietruszki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak z ryżem kokosowym i groszkiem

Przygotowanie

  1. Udka z kurczaka dokładnie opłukać, pozbawić skóry i niepotrzebnych kawałków oraz oddzielić mięso od kości.
    3 ząbki czosnku drobno posiekać.
    Wycisnąć sok z 1 małej cytryny.


  2. Mięso przełożyć do miski, a następnie dodać 1 łyżeczkę kolendry, 1 łyżeczkę kminku, 1 łyżeczkę mielonej czerwonej papryki, 1 łyżeczkę j kurkumy, 1 łyżeczkę pieprzu cayenne, 1/2 łyżki przyprawy garam masala, 3 drobno posiekane ząbki czosnku, 3/4 szklanki naturalnego jogurtu greckiego bez tłuszczu, 1 łyżkę imbiru, sok z jednej małej cytryny, sól oraz pieprz do smaku.
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, tak aby pokryły one mięso z kurczaka z każdej strony.
    Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki na 3-8 godzin, w celu marynowania.

  3. Na dużą patelnię wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i podgrzać na średnim ogniu, następnie wrzucić marynowane mięso z kurczaka i obficie doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
    Mięso smażyć ok. 4-5 minut z każdej strony, a następnie do momentu uzyskania ulubionego przez nas stopnia podsmażenia.
    Tak przygotowanego kurczaka zdjąć z patelni i odstawić na bok.

  4. Na patelnię wlać 1 puszkę mleka kokosowego, dodać 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki kminku, 1/8 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki soli oraz szczyptę czarnego pieprzu do smaku.
    Całość dokładnie wymieszać, zeskrobując resztki podsmażonego kurczaka z dna.
    Następnie dodać 1 szklankę niegotowanego ryżu basmati oraz 3/4 szklanki mrożonego groszku, dokładnie zamieszać i doprowadzić do wrzenia.

  5. Kiedy sos z ryżem i groszkiem zaczną się gotować, na wierzch wrzucić wcześniej podsmażone mięso z udek z kurczaka.
    Patelnię przykryć przykrywką, zmniejszyć ogień do małego i gotować przez ok. 20-25 minut.
    Po tym czasie kurczak ryż powinien wchłonąć większą część sosu i ugotować się.

  6. Tak przygotowanego kurczaka z ryżem kokosowym i groszkiem podawać udekorowanego garścią drobno posiekanej natki pietruszki lub też garścią drobno posiekanego szczypiorku.



    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 listopada 2020 Kurczak i te "tysiące" dodatków, super :) Szkoda, że nie da się zjeść przez monitor ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń