Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 687
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 513
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 23
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 79
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 687
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 513
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 23
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 79
Składniki
Tuszkę opłucz, wytrzyj. Seler oczyść, potnij w plasterki. Śliwki pokrój na kawałki. W garnku rozgrzej olej, wrzuć ryż, seler oraz śliwki. Chwilę razem podsmaż. Potem dolej 300 ml wody. Przypraw solą oraz pieprzem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 20 minut. Przygotowane nadzienie lekko przestudź. Napełnij nim tuszkę kurczaka. Otwór zepnij lub zszyj.
Nafaszerowanego kurczak obsmaż na maśle. Ułóż w brytfance. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200oC. Piecz 50 minut. Bulion wymieszaj ze śliwowicą. Polej nim tuszkę 5 minut przed końcem pieczenia. Kurczaka podawaj np. z duszonymi warzywami. Udekoruj np. śliwkami i listkami selera.Źródło: Naj