Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurki w jajecznicy z zieleniną"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 472
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 472
Składniki
Czas przygotowania 20 minut. Cena jednej porcji około 2,10 zł
Kurki czyścimy, korzonki obcinamy, grzyby bardzo dokładnie myjemy. Większe tniemy na połowę, mniejsze zostawiamy w całości.
Obraną cebulę kroimy drobniutko. Zioła siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i szklimy na jasny kolor.
Do podsmażonej cebuli dorzucamy przygotowane grzyby, smażymy około 10 minut, do całkowitego odparowania z nich nadmiaru wody. Pod koniec smażenia dodajemy do smaku sól i pieprz.
Jajka i żółtka ubijamy mikserem lub rozbijamy widelcem ze śmietaną, posiekanymi ziołami, odrobiną soli i pieprzu. Masę jajeczną wlewamy do kurek. Stale mieszając, ścinamy lekko jajka na dość małym ogniu. Jajecznicę z kurkami można też przygotować np. z wędzonym boczkiem, z kiełbasą wieprzową, czerwoną cebulą itp.
Wartość odżywcza jednej porcji 225 kcal Białko 12,5 g/Tłuszcz 12 g/Węglowodany 10 gŹródło: Rewia