Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Lasagne z cukinii"
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 754
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22792
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15192
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4903
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45693
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 754
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22792
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15192
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4903
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45693
Składniki
1 cukinii wraz ze skórką pokrój w plasterki. Pozostałe przekrój wzdłuż na cienkie plastry i usmaż na patelni grillowej lub na zwykłej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.
Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj mięso, smaż 10-15 minut. Następnie dodaj pokrojone pomidory, suszone zioła oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Duś około 10 minut. Dopraw solą oraz pieprzem. W rondelku rozpuść masło i stopniowo dodawaj mąkę, energicznie przy tym mieszając trzepaczką do połączenia składników. Następnie powoli wlewaj mleko i mieszając gotuj tak długo, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne natłuść odrobiną oleju. Na dnie rozsmaruj kilka łyżek sosu beszamelowego a resztę składników układaj w następującej kolejności: plastry cukinii, sos beszamelowy, mięso, starta mozzarella – aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą są plastry cukinii, które należy przykryć pozostałym sosem beszamelowym i obficie posypać startą mozzarellą. Na wierzchu ułóż okrągłe plastry cukinii. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C.
<strong>: 80 minut Porcja: 550 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie