Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne z warzywami i grzybami

Lasagne z warzywami i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Lasagne z warzywami i grzybami"

Składniki

  • 200 g płatów makaronu lasagne
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 500 ml mleka
  • sól i pieprz mielony
  • 1 cebula
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g mieszanki grzybów mrożonych lub
  • w sezonie
  • świeżych (kurki
  • podgrzybki itp.)
  • 200 g żółtego sera
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z masła i mąki przygotowujemy jasną zasmażkę. Stopniowo dolewamy do niej mleko i dokładnie mieszamy. Solimy i chwilę gotujemy, aż uzyskamy dość gęsty sos beszamelowy.

  2. Cebulę i seler drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy oczyszczone (większe pokrojone na kawałki)grzyby, sól i pieprz, chwilę dusimy.

  3. Do żaroodpornego naczynia do zapiekanek lub brytfanny wlewamy nieco beszamelu. Na nim układamy warstwę obgotowanego makaronu. Na makaron wykładamy trochę grzybów i część sera. Czynność powtarzamy do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwę tworzy makaron pokryty beszamelem i resztą sera. Zapiekamy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.

  4. Czas przygotowania: 70 minut. Cena jednej porcji: około 4 zł

  5. Wartość odżywcza jednej porcji: 776 kcal, Białko 24,1 g/ Tłuszcz 27 g/Węglowodany 52,8 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń