Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 770 Ocena: 6582

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Leczo z cukinią"

Składniki

  • 50 dag schabu bez kości
  • mąka
  • szklanka solonych orzeszkow ziemnych
  • przyprawa kucharek
  • pieprz
  • chili
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • cebula
  • średnia cukinia
  • 2 średnie papryki lub jedna duża
  • 2 łyżki czerwonej soczewicy
  • kurkuma
  • mielony kminek
  • 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso umyj, pokrój w kostkę, oprósz kucharkiem, chili, pieprzem oraz mąką. Orzeszki rozdrobnij blenderem.

  2. Rozgrzej w garnku 2 łyżki oleju i podsmaż mięso. Wsyp orzeszki, dodaj musztardę, kminek, kurkumę i smaż razem ok. 5 minut.

  3. Pokrój cebulę, podsmaż i dodaj do mięsa. Cukinię obierz, pokrój w kostkę (z dużych okazów usuń najpierw pestki). Podsmaż ją na tłuszczu z cebuli, dołóż do mięsa. Włóż także pokrojone papryki, wsyp soczewicę. Wlej szklankę gorącej wody, nakryj naczynie i duś na małym ogniu ok. 40 minut.

  4. Kiedy mięso jest już miękkie, przypraw potrawę jeszcze raz do smaku. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą lub natką. Podaj z ziemniakami albo ryżem.

  5. Agata Brzana z Iwonicza Zdroju

    Źródło: Takie jest życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń