Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Leczo zapiekane z ryżem"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 345
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 234
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35058
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 191
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 345
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 234
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35058
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 191
Składniki
Ryż wsyp do garnka, zalej szklanką zimnej wody i posól. Dodaj kawałek boczku i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj ryż na miękko pod pokrywką, co jakiś czas mieszając. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w plastry, a paprykę w paski. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na dnie rozłóż paprykę i pomidory. Całość przykryj ryżem. Na górze ułóż warstwę mięsa mielonego.
Każdą z warstw dopraw solą i pieprzem. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Wrzuć cebulę i smaż do przyrumienienia. Następnie posyp słodką papryką, wlej pół szklanki wody oraz śmietanę. Masą równomiernie polej mięso mielone w naczyniu żaroodpornym.
Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego na 190° C i duś pod pokrywką przez około 20 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 15 minut do przyrumienienia.Źródło: Na żywo