Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Leśne risotto ze szpinakiem"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12355
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1392
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13240
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5508
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12355
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1392
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13240
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5508
Składniki
Rozpuść w rondlu łyżkę masła, zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj jeszcze łyżkę masła, a gdy się roztopi, wsyp ryż. Ciągle mieszając, smaż 2 minuty na średnim ogniu. Dosyp tymianek i cienko pokrojone grzyby.
Wlej szklankę bulionu, gdy ryż się zeszkli. Następnie dodaj wino. Gotuj, aż ziarno wchłonie płyn, od czasu do czasu mieszaj. Dodaj następną porcję wywaru. Gotuj jeszcze przez 20-25 minut i stopniowo dolewaj bulion. Kiedy risotto stanie się kleiste i gęste, a ryż miękki, zdejmij garnek z ognia.
Dodaj do gotowego ryżu liście szpinaku oraz starty ser. Przykryj i odstaw na 3-4 minuty. Risotto można dodatkowo oprószyć uprażonymi orzeszkami ziemnymi.
Czas przygotowania: 45 minut • porcja: 240 kcal • koszt: ok. 3,5 zł • dla 4 osób.Źródło: Olivia