Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Leśne risotto ze szpinakiem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 172
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 152
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 84
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 172
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 152
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 84
Składniki
Rozpuść w rondlu łyżkę masła, zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj jeszcze łyżkę masła, a gdy się roztopi, wsyp ryż. Ciągle mieszając, smaż 2 minuty na średnim ogniu. Dosyp tymianek i cienko pokrojone grzyby.
Wlej szklankę bulionu, gdy ryż się zeszkli. Następnie dodaj wino. Gotuj, aż ziarno wchłonie płyn, od czasu do czasu mieszaj. Dodaj następną porcję wywaru. Gotuj jeszcze przez 20-25 minut i stopniowo dolewaj bulion. Kiedy risotto stanie się kleiste i gęste, a ryż miękki, zdejmij garnek z ognia.
Dodaj do gotowego ryżu liście szpinaku oraz starty ser. Przykryj i odstaw na 3-4 minuty. Risotto można dodatkowo oprószyć uprażonymi orzeszkami ziemnymi.
Czas przygotowania: 45 minut • porcja: 240 kcal • koszt: ok. 3,5 zł • dla 4 osób.Źródło: Olivia