Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Łopatka z lubczykiem i natką"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 86
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 153
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 80
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 86
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 153
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 80
Składniki
Łopatkę umyj, wytrzyj. Zioła opłucz, osusz. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Obłóż gałązkami ziół, obwiąż mocną bawełnianą nitką, formując zgrabną pieczeń. Ułóż ją w brytfance i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz przez 90 minut.
Cebulę obierz, potnij na cząstki. Dodaj do mięsa. Po 45 minutach pieczenia do brytfanki wlej pierwszą szklankę wody. Kolejne dolewaj co 15 minut. Ziemniaki obierz, gotuj 20 minut w posolonej wodzie. Odcedź. Pory opłucz, potnij na kawałki. Jabłka rozetnij, usuń gniazda nasiennie, pokrój na cząstki.
Rozgrzej smalec. Zrumień na nim ziemniaki, pory i jabłka. Jarzynkę przypraw solą oraz pieprzem. Podawaj jako dodatek do pieczeni. Danie posyp posiekanym szczypiorkiem.
godz. i 45 min; Porcja: 700 kcal; Cena porcji: ok. 4 zł;Źródło: Naj