Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Łopatka z soczewicą w kapuścianych liściach"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 22
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 79
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 167
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 194
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 22
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 79
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 167
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 194
Składniki
Przepis przysłała Kinga Marciniak-Łyda z Lublina
Soczewicę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Osącz. 1/4 rozdrobnij, wymie szaj z resztą soczewicy. Ser zetrzyj na tarce. Cebule obierz, pokrój w piórka, podsmaż na oleju. Dodaj do soczewicy razem z natką, jajkiem i żółtym serem, dobrze wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem.
Łopatkę rozetnij na jak największy płat. Rozbij przez folię spożywczą. Oprósz z obydwu stron solą i pieprzem. Na środku ułóż farsz z soczewicy, brzegi złóż do środka, zszyj.
Marynata: czosnek obierz, posiekaj. Olej, czosnek, szczyptę soli i pieprzu oraz czubrycę wymieszaj. Natrzyj mięso, odstaw na ok. 15 minut w chłodne miejsce.
Kapustę podziel na liście, oczyść. Łopatkę dokładnie owiń 2-3 warstwami liści kapusty. Ułóż w formie, podlej kilkoma łyżkami wody. Piecz 60-90 min w temp. 180°C. W trakcie pieczenia podlewaj mięso wodą, a potem wytwarzającym się sosem.
<strong>Czas przygotowania 110 min, ilość porcji 8, cena za porcję 2,30 zł.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie