Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Łosoś w cytrusach"
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 163
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 830
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 163
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 830
Składniki
Filety opłucz, osusz, oprósz solą oraz pieprzem i przełóż do miski. Skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny oraz z 2 sparzonych pomarańczy. Wlej 2 łyżki oliwy. Marynuj łososia minimum 30 minut.
Po tym czasie wyjmij łososia z marynaty i umieść w wyłożonej pergaminem formie. Skrop oliwą. Piecz ryby 8-12 min w 200 st.
Łodygi selera oczyść, umyj, pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć kawałki selera naciowego, przesmaż. Wlej marynatę, w której leżał łosoś oraz 100 ml bulionu (może być z kostki). Duś na średnim ogniu 15 min.
W pozostałym zimnym bulionie rozprowadź skrobię kukurydzianą. Wlej do gotującego się sosu, chwilę razem ogrzewaj. Na koniec dodaj obrane i pokrojone na kawałki cząsteczki pozostałych pomarańczy. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Pieczonego łososia rozłóż na talerze, polej sosem z cytrusów.
czas ok. 50 min; porcja – 350 kcal, cena 4,60 złŹródło: Świat kobiety