Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Łosoś w sosie, w ziołach"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 174
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 49
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 174
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 49
Składniki
Filety z łososia umyj pod bieżącą wodą. Osusz na papierowym ręczniku i pokrój na cztery porcje jednakowej wielkości. Rybę po obu stronach skrop cytryną i przypraw solą oraz pieprzem. Odstaw na 2 godziny do lodówki.
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż łososia, aż skórka się podrumieni. Dymkę i pomidorki pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do garnka, wlej białe wino, dodaj musztardę gruboziarnistą i wymieszaj. Następnie dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotuj przez chwilkę. Warzywa dodaj do łososia z masą ziołową. Całość podduś chwilę na małym ogniu.
Przepis na masę ziołową
Chleb tostowy pokrój. Natkę pietruszki i koperek oczyść i posiekaj. Wszystko przełóż do miksera. Dodaj starty parmezan oraz skórkę z cytryny.
Do ziół z chlebem tostowym dodaj pokrojone w kawałki masło. Całość zmiksuj tak, aby powstała gładka masa.
Warstwę masy ziołowej rozprowadź na podsmażonym łososiu. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 8 minut w temp. 180 °C.Źródło: Na żywo