Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś z pieczonymi burakami

Łosoś z pieczonymi burakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 465 Ocena: 10708

Dodano:

Odsłon: 1496

Łosoś z pieczonymi burakami i sosem chrzanowym

Składniki

  • 2 filety z łososia (każdy po ok 150 g)
  • 4 małe buraki
  • 1 łyżka świeżego majeranku
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • odrobina soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Łosoś z pieczonymi burakami

Przygotowanie

  1. Buraki myjemy, wkładamy do folii aluminiowej, dokładnie zamykamy i pieczemy do miękkości w 200 stopniach (potrwa to około godziny). Łososia myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i odstawiamy. Upieczone buraki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy do nich świeży majeranek, oliwę, ocet balsamiczny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Łososia smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor, około 2-3 minut z każdej strony (w zależności od grubości filetu może to potrwać dłużej lub krócej). Nie przesmażamy, musi być jędrny i soczysty. Rybę podajemy z pieczonymi burakami, polanymi sosem chrzanowym.
    Przepis z książki Jamiego Olivera

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 03 lutego 2016 Strzał w 10tkę. I rybę i pieczone buraki <3 uwielbiam <3

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń