Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś z warzywami

Łosoś z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Łosoś z warzywami"

Składniki

  • 2 średniej wielkości filety łososia
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g pieczarek
  • 1 cytryna
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek świeży
  • olej
  • szczypta czubrycy czerwonej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Łososia opłucz, przełóż do miski i przygotuj marynatę: jedną cebulę obierz i pokrój, dodaj sól i pieprz, a do tego majeranek i sok z cytryny. Posmaruj łososia marynatą i odstaw na noc do lodówki.

  2. Na drugi dzień włóż do miseczki jogurt naturalny. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do jogurtu. Posól.

  3. Wyjmij z lodówki łososia. Posmaruj rybę grubą warstwą mieszanki jogurtu, czosnku i soli.

  4. Rybę zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut w temperaturze 190 sto- pni Celsjusza.

  5. Drugą cebulę pokrój drobno i podsmaż na oleju. Z pieczarek zdejmij skórkę, opłucz, pokrój na niewielkie kawałki i pokrop sokiem z cytryny (żeby nie ściemniały). Dodaj na patelnię do cebuli.

  6. Smaż pieczarki z cebulą kilka minut, przez cały czas mieszając. Potem dodaj pomidorki i smaż jeszcze przez kilka minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem i czubrycą czerwoną.

  7. Rybę ułóż na talerzach, obok dodaj warzywa z patelni. Udekoruj świeżym koperkiem.

  8. Czas: ok. 60 minut. Poziom: łatwy, porcje: 2 310 kcal/ porcja.

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń