Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron aglio olio

Makaron aglio olio

Autor:

Przepisów i artykułów: 197 Ocena: 5380

Dodano:

Odsłon: 11095

Proste, tanie i bardzo szybkie do przygotowania danie z kuchni włoskiej. Idealne na pyszny i zdrowy obiad po powrocie z pracy. Rozgrzeje i doda energii, której o tej porze roku bardzo nam brakuje.

Składniki

1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaron aglio olio

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować a'ldente zgodnie z zaleceniami producenta. Po ugotowaniu odcedzić, pozostawiając około 100 ml wody, w której był gotowany makaron.

  2. Papryczkę oczyścić z pestek i drobno posiekać. Jeśli nie lubicie bardzo ostrych dań, proponuję dodać tylko 2/3 papryczki.

    Czosnek obrać i drobno pokroić.

    Natkę pietruszki posiekać.

    Ser zetrzeć na małych oczkach tarki.

  3. Rozgrzać oliwę i delikatnie podsmażyć czosnek, następnie dodać papryczkę i szczyptę soli, krótko smażyć (nie przypalić).

    Do czosnku i papryczki wlać 100 ml wody po gotowaniu makaronu i chwilę gotować. Następnie dodać ugotowany makaron i wymieszać, chwilę smażyć, aby makaron wchłonął płyn z patelni.

  4. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i od razu nakładać makaron na talerze posypując tartym serem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 marca 2018 Mąż kuzynki, Włoch z krwi i kości robi taki makaron, że szczęka opada dosłownie xD
Taki z Twojego przepisy również, ale nigdy nie udało nam się zbliżyć smakowo, do tego co gość robi :D

Pyszne, szybkie i smaczne danie :)
Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń