Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron w kremowym sosie z łososiem

Makaron w kremowym sosie z łososiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 369 Ocena: 3064

Dodano:

Odsłon: 768

Kuchnia włoska to przede wszystkim dbałość o wysoką jakość składników, zróżnicowanie wyrazistych smaków, a w wielu przypadkach prostota przygotowania dań. To danie spełnia wszelkie warunki, aby było daniem znakomitym. Doskonały makaron, świeży i delikatny łosoś pacyficzny, słodka śmietanka oraz szalotka. Tyle potrzeba, aby z prostych składników, przygotować wyjątkowe danie, które zaspokoi największy apetyt.

Składniki

  • Sos:
  • 400 g filetu łososia
  • 300 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • ½ pęczka świeżego kopru
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • sól
  • Dodatkowo:
  • 250 g makaronu farfalle *
  • 250 g makaronu farfalle *
  • 2 łyżki świeżego, posiekanego kopru
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Szalotkę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę i smażymy, aby szalotka się zeszkliła. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i chwilę smażymy. Dodajemy łososia pokrojonego w większą kostkę. Całość zalewamy śmietanką i dodajemy parmezan. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. W międzyczasie sos doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Pod koniec gotowania dodajemy świeżo posiekany koperek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pamiętajmy, aby makaron pozostał al dente. Jeśli sos jest zbyt gęsty możemy dolać odrobinę wody z gotowania makaronu. Makaron łączymy z sosem, delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze. Wierzch posypujemy parmezanem i świeżym koperkiem.
    * użyłam naturalnie barwionego makaronu Farfalle Arcobaleno Rainbow Bowties



  2. - pamiętajmy, aby do dania użyć szerokiego makaronu np. pappardelle, aby sos dokładnie go oblepił, a nie pozostał na dnie talerza
    - danie świetnie uzupełni wino ze szczepu pinot noir czy cabernet franc
    - łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bietka5 29 sierpnia 2018 Pyszny obiadek, a makaron prezentuje się pięknie :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń