Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron w Sosie Śmietanowo-Pieczarkowym z Piersią Kurczaka.

Makaron w Sosie Śmietanowo-Pieczarkowym z Piersią Kurczaka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 516 Ocena: 9956

Dodano:

Odsłon: 3350

Danie to jest lekkie,łatwe i przyjemne w przygotowaniu,ok.30 min.i obiad gotowy :-)

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 3 łyżki z górką kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 kulka mozzarelli
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki lub koperku
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • makaron kokardki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filet myjemy,osuszamy,kroimy w drobną kostkę,skrapiany olejem,przyprawiamy przyprawą gyros oraz solą i pieprzem do smaku,najlepiej jest to zrobić wieczorem,lub 2-3 godz.przed smażeniem mięsa.
    Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
    Na patelnie wlewamy 2,3 łyżki oleju,obieramy,myjemy i siekamy w kosteczkę cebulę,następnie smażymy do zarumienienia na patelni,wrzucamy obrane pieczarki,pokrojone na mniejsze kawałki,

  2. smażymy do odparowania wody z pieczarek,wsypujemy sól i pieprz do smaku,następnie wrzucamy pierś z kurczaka,chwilkę podsmażamy,

  3. wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek,smażymy dosłownie 2 min.wlewamy śmietany,przecier pomidorowy,wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu,do zgęstnienia sosu ok.10 min.doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami,na koniec wrzucamy pokrojoną na mniejsze kawałki mozzarellę,gdy się rozpuści,wrzucamy odcedzony makaron,oraz posiekaną zieleninę,całość mieszamy i gotowe.
    U mnie przełożyłam wszystko do garnka i wymieszałam,bo nie ukrywam,że porcja była dość spora ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń