Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z kruszonką z chleba żytniego i suszonych pomidorów

Przepis dnia 2016-07-02
Makaron z kruszonką z chleba żytniego i suszonych pomidorów

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9962

Dodano:

Odsłon: 4070

Makaron z kruszonką z chleba żytniego i suszonych pomidorów

Składniki

  • 200 g makaronu spaghetti (użyłam bucatini)
  • duża kromka chleba razowego lub na zakwasie (użyłam żytniego)
  • 8 połówek suszonych pomidorów
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki oliwy
  • pół szklanki listków bazylii
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • kawałek długodojrzewającego sera (np. polski Bursztyn)
  • oliwa extra virgin (opcjonalnie)
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Chleb, pomidory, czosnek, oliwę, sól i pieprz miksujemy w robocie kuchennym na dość drobną kruszonkę, którą smażymy około 5 minut. Makaron gotujemy al dente. Kruszonkę mieszamy z makaronem, dodajemy liście bazylii, całość doprawiamy solą i pieprzem (w razie potrzeby). Makaron można potraktować jeszcze octem balsamicznym, oliwą z pierwszego tłoczenia i serem Bursztyn.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń