Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z kurczakiem, cukinią i dynią w sosie szpinakowym - pyszny obiad również dla dzieci

Makaron z kurczakiem, cukinią i dynią w sosie szpinakowym - pyszny obiad również dla dzieci

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 528

Dodano:

Odsłon: 1283

Pyszny, delikatny makaron z kurczakiem, dynią, cukinią i bakłażanem z dodatkiem śmietanowego sosu ze szpinakiem i pomidorami. Nie dość, że kolorowo, to jeszcze smacznie i zdrowo. Wspaniały posiłek dla całej rodziny. Dzieci uwielbiają takie smaki:)

Składniki

  • Pół kilo polędwiczek z kurczaka zagrodowego
  • 1 cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 150 g makaronu z semoliny
  • 150 ml śmietanki 30%
  • Pół dyni hokkaido
  • Ząbek czosnku
  • 4 pomidory
  • Świeża kolendra
  • Olej do smażenia
  • Zioła prowansalskie
  • Sól
  • Kozieradka
  • Pomidory suszone
  • Curry
  • Szklanka marchewki gotowanej na parze
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinię, bakłażana, dynię kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Dodajemy kurczaka - przyprawiamy solą, ziołami prowansalskimi i suszonymi pomidorami. Dusimy na patelni.

  2. W osobnym garnku gotujemy makaron. Ja używam drobniutkiego makaronu z semoliny - dzieci go uwielbiają, a kształtem przypomina on ryż, więc całość wygląda ciekawie pod kątem wizualnym.

  3. Przygotowujemy sos: blendujemy szpinak, pomidory, czosnek i śmietankę. Doprawiamy do smaku tymi samymi przyprawami, co warzywa z kurczakiem. Dodajemy łyżeczkę curry.

    Do warzyw i kurczaka dodajemy makaron i marchewkę, zalewamy sosem i dusimy ok. 20 minut na bardzo wolnym ogniu. Posypujemy świeżą kolendrą.

  4. Makaron możemy serwować z pomidorkami koktajlowymi. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń