Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z suszonymi pomidorami i parmezanem

Makaron z suszonymi pomidorami i parmezanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 1836

Dodano:

Odsłon: 11381

Jednogarnkowy, szybki i łatwy kremowy makaron z suszonymi pomidorami oraz serem parmezan, to przepyszny przepis na obiad lub kolację.

Składniki

  • makaron fettuccine
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • ok. 60 gram sera śmietankowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • mielona papryka
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Makaron z suszonymi pomidorami i parmezanem

Przygotowanie

  1. Suszone pomidory drobno posiekać.
    Na głęboką patelnię dodać 2 łyżki masła oraz 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. (lub bardzo drobno posiekanego)
    Smażyć na średnim ogniu przez około minutę lub do momentu, aż czosnek będzie pięknie zeszklony.

  2. Na patelnię dodać posiekane suszone pomidory, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, szczyptę mielonej papryki, ok. 230 gram makaronu fettuccine i 2 szklanki bulionu drobiowego.
    (jeśli patelnia nie jest wystarczająco szeroka, najlepiej przełamać makaron na pół, tak aby leżał płasko i cały był zanurzony w bulionie)

  3. Całość przykryć przykrywką i zwiększyć ogień, aby bulion zagotował się.
    Kiedy tak się stanie dobrze wymieszać makaron oraz zmniejszyć ogień na najniższy i ponownie przykryć przykrywką.
    Kontynuować gotowanie na wolnym ogniu przez 7-10 minut, mieszając co kilka minut - aż makaron stanie się miękki i większość płynu zostanie wchłonięta - jeśli natomiast makaron zacznie się przypalać, należy dodawać odrobinę wody.

  4. Po ugotowaniu makaronu na patelni powinno zostać trochę gęstego, pikantnego płynu.
    Wtedy dodać pokrojony w kawałki ser śmietankowy i dokładnie wymieszać go z makaronem.
    Gdy ser śmietankowy rozpuści się w makaronie, dodać 1 szklankę mleka i także dokładnie wszystko wymieszać.

  5. Kiedy wszystko będzie już wymieszane na patelnię dodać 1/4 szklanki uprzednio startego na tarce sera parmezan i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż ser rozpuści się.

  6. Tak przygotowany cudownie kremowy i lekko pikantny makaron z suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym podawać na płaskim talerzu.

    Danie można dodatkowo posypać drobno posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki do smaku.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń