Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Makaron ze szparagami i szynką"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 374
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 423
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 776
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 374
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 423
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 776
Składniki
Szparagi umyj (nie musisz ich obierać) i odłam zdrewniałe końcówki. Odetnij czubki (ok. 5-6 cm) i odłóż je. Grubsze części szparagów włóż do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem niewielkiej ilości cukru i soku z cytryny. Gotuj je 5-7 min, aż będą miękkie. Wyjmij je, a do garnka z wodą wrzuć czubki szparagów, gotuj je 2 minuty, wyjmij i włóż od razu do miski z bardzo zimną wodą. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij z nich skórkę i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj szynkę pokrojoną w paski i smaż ok. 3-5 min. Wlej wino, chwilkę smaż, mieszając i zalej całość śmietanką. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj pokrojone pomidory oraz szparagi i duś wszystko jeszcze kilka minut. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
W międzyczasie ugotuj makaron, który po ugotowaniu powinien być al dente (lekko twardawy). Odcedź go na durszlaku (nie przelewaj go wodą, gdyż możesz wypłukać skrobię nadającą mu sprężystość i smak).
Makaron przełóż do garnka, w którym się gotował, dodaj sos z warzywami i dokładnie wymieszaj. Gotowe danie przełóż na talerze i od razu podawaj.
45 minut
Porcja: 375 kilokalorii
<strong>Nie polewaj ugotowanego makaronu zimną wodą, bo wypłuczesz skrobię nadającą mu sprężystość.</strong>Źródło: Świat i Ludzie